Jaka jest różnica między "Unmount", "Eject", "Safely Remove Drive" i ikoną wysuwania?

101

Po kliknięciu prawym przyciskiem myszy ikony pulpitu na dysku USB lub karcie SD mogę wybrać opcję "Wysuń" lub "Bezpiecznie usuń dysk":

W bocznym okienku drzewa w Nautilusie mogę albo "odmontować", albo "wysunąć":

Panel boczny Miejsc w Nautilusie ma jakąś ikonę wysuwania:

Co to wszystko robi?

Szczegóły, o których zastanawiałem się, to:

  • Co się dzieje, gdy dysk ma zamontowane wiele partycji?
  • W jakich warunkach wyświetlany jest monit o opróżnienie wyświetlanego kosza?
  • Czy któreś z nich powoduje stan, w którym napęd nie może zostać ponownie zamontowany bez wcześniejszego fizycznego podłączenia?
zadawane ændrük 11.10.2010, 04:14
źródło

4 odpowiedzi

24

Główne różnice są następujące:

Odmontuj

Ta opcja "dosłownie" odmontuje urządzenie / partycję i stosuje się normalnie (W Nautilusie) do dysków twardych, bądź nimi wewnętrznie lub zewnętrznie. Nie jest to często spotykane w przypadku napędów Flash / Pen Drive / Thumb Drive / SD Card / Digital Camera i innych urządzeń, które wymagają synchronizacji przed wyłączeniem zasilania.

Nie jest to zalecany sposób wykonania tej czynności podczas adresowania urządzenia, które musi najpierw się wyłączyć, jeśli zamierzasz odłączyć urządzenie, ponieważ urządzenie będzie nadal wyświetlane na panelu Nautilus.

Pamiętaj, że odmontowanie daje ci możliwość ponownego zamontowania urządzenia (ponieważ nie wyłączyło się ani faktycznie nie wyrzuci urządzenia z systemu).

Przycisk wysuwania / wysuwania

W pewien sposób podobny do odmontowania, to odmontuje urządzenie / partycję. Problem polega na tym, że ta opcja powinna być obecna tylko w przypadku urządzeń optycznych (urządzeń, które nie wymagają synchronizacji danych przed odłączeniem), ponieważ faktycznie EJECTS urządzenia. Mam na myśli dosłownie wysuwanie lub otwieranie napędu CD / napędu DVD, abyś mógł fizycznie wyprowadzić z niego płytę CD / DVD.

Ponowne zainstalowanie urządzenia nie będzie możliwe, chyba że włożysz ponownie płytę CD / DVD (za pomocą urządzeń optycznych) lub wyjmiesz i ponownie włożysz napęd USB (w przypadku dysków flash i innych podobnych urządzeń). Ponieważ ta opcja pojawia się także w przypadku napędów USB, a dyski CD / DVD zachowują się inaczej niż dyski USB (w tym przypadku dyski twarde i Pen Drive, urządzenia optyczne są pomijane), wysunięcie nieprawidłowo zsynchronizowanego napędu USB (Flash Drive lub Hard Drive) może powodować problemy.

Istnieje jednak proces weryfikacji, który jest uruchamiany podczas próby wyrzucenia urządzenia wymagającego synchronizacji. Na przykład, jeśli spróbujesz wysunąć urządzenie, które kopiuje dane w tym konkretnym momencie, otrzymasz następujące ostrzeżenie:

Jeśli spróbujesz wysunąć urządzenie, a synchronizacja nie zostanie jeszcze zakończona, pojawi się komunikat "czeka na zakończenie synchronizacji przed wysunięciem urządzenia". To tylko pokazuje, a przynajmniej daje wystarczająco dużo czasu, aby zobaczyć wiadomość, jeśli kopiujesz dużo plików, specjalnie małych, zmieszanych z dużymi, a następnie natychmiast po skończeniu kopiowania próbujesz wysunąć je.

Zwróć uwagę na kilka rzeczy:

  1. Jeśli masz napęd CD / DVD USB i wysuniesz nośnik, to faktycznie wyrzuci on całe urządzenie. Będziesz musiał włożyć ponownie obraz CD / DVD, aby urządzenie pojawiło się ponownie.

  2. Jeśli wysuniesz (przynajmniej z 12.04 i 12.10, nie przetestowałeś starszych wersji) urządzenia USB wymagającego synchronizacji, proces wysuwania wyłączy urządzenie po zakończeniu synchronizacji. Może to być przyczyną braku opcji "Bezpiecznie usuń dysk".

  3. Jeśli podłączysz urządzenie z wieloma partycjami (jak niektóre IPod, smartfon N900 lub inne urządzenia wyświetlające 2 lub więcej urządzeń w Nautilusie), Wysuń tylko "wyrzuci" z wybranym urządzeniem. Nie będzie działać z innymi, dopóki nie powiesz tego konkretnie.

  4. Wysunięcie urządzenia z wieloma partycjami nie działa poprawnie. Nie wyłącza poprawnie urządzenia, więc możesz mieć problemy lub problemy.

Bezpiecznie usuń dysk

Ta opcja różni się od innych, ponieważ jest specjalnie zaprojektowana do zsynchronizowanych urządzeń, takich jak dyski twarde USB, Pen Drive itp. Zsynchronizuje to urządzenie, odmontuje je, a następnie wyłączy. Ta opcja powinna być dostępna dla urządzeń wymagających synchronizacji, chociaż funkcja Wysuń ma pewne właściwości Bezpiecznego usuwania dysku.

Oto kilka zdjęć pokazujących, co można zobaczyć podczas próby odłączenia urządzenia:

Jak widać na tym obrazku, napęd Pen Drive / Flash ma opcję "Eject"

Zewnętrzny dysk twardy USB ma opcję "odmontować"

Zewnętrzny napęd USB DVD ma opcję "Wysuń"

Unity Launcher pokazujący opcję "Eject Parent Drive" na wielopoziomowym napędzie Pen (w tym przypadku ma 2 partycje)

Utworzona na 2 partycji pamięć przenośna

Zasadniczo powinniśmy to zobaczyć:

Odmontuj - w przypadku dysków twardych
Wysuń - w przypadku dysków optycznych - Bezpiecznie usuń - w przypadku dysków USB wymagających synchronizacji i wyłączenie (na przykład Pen Drives)

Należy zauważyć, że Unity Launcher pokazuje opcje inaczej niż Nautilus. GPARTED lub Disk App również wyświetlają się inaczej niż Nautilus.

    
odpowiedział Luis Alvarado 01.11.2012, 15:24
źródło
34

Po podłączeniu napędu i załadowaniu jego systemu plików, jest on montowany, jak przy poleceniu mount (lub pmount ), do lokalizacji w głównym systemie plików (zwykle gdzieś w /media ). Kiedy system plików nie jest już potrzebny, można go odmontować (jak przy poleceniach umount lub pumount ), który opróżnia wszystkie oczekujące zapisy na dysk, aby bezpiecznie usunąć dysk. Jeśli dysk zostanie usunięty bez , niektóre z oczekujących zapisów zostaną utracone, a dysk może być renderowany jako nieczytelny lub w inny sposób utracony.

"Bezpiecznie usuń dysk" i "Wysuń" są w zasadzie równoważne i robią dwie rzeczy: Najpierw odmontowuje system plików (tak, jakby użyto polecenia umount ), następnie powoduje wysunięcie SCSI polecenie (które jest akceptowane przez takie rzeczy, jak napędy CD-ROM i ignorowane przez prawie wszystko inne). Działa tak samo, jak polecenie eject w wierszu polecenia. Wiele urządzeń USB reaguje na polecenie wysunięcia, wyłączając lub wyrejestrowując się z hosta USB.

Dla większości urządzeń wszystkie te polecenia są funkcjonalnie równoważne . W przypadku napędów CD-ROM, DVD, Blu-ray itp. "Wysuń" dodatkowo fizycznie wyrzuca nośnik.

    
odpowiedział greyfade 11.10.2010, 04:39
źródło
5

Jeśli chodzi o urządzenia USB eject tylko odmontowuje urządzenie, ale nadal jest podłączone. Usunięcie go może spowodować uszkodzenie. Po wyjęciu urządzenia musisz je bezpiecznie usunąć, aby się upewnić, że nie uszkodzi urządzenia Yoru.

    
odpowiedział Antonis 11.10.2010, 18:47
źródło
5

Jestem pewien, że "bezpiecznie usuniesz Dysk" odmontuje inne partycje na tym urządzeniu.

    
odpowiedział jv13613 27.10.2010, 03:21
źródło

Przeczytaj inne pytania na temat tagów