Nie można się zalogować po zainstalowaniu AMDGPU-PRO 16.60

15

Właśnie zainstalowałem AMDGPU-PRO 16.60 w moim systemie i po ponownym uruchomieniu komputera nie mogę się już zalogować. LightDM zawsze się restartuje.

Błąd Xorg.0.log to:

[ 46.106] (EE) AIGLX error: dlopen of /usr/lib/x86_64-linux-gnu/dri/i965_dri.so failed (/usr/lib/x86_64-linux-gnu/dri/i965_dri.so: undefined symbol: is64bitelf) 
[ 46.106] (EE) AIGLX: reverting to software rendering 
[ 46.118] (EE) AIGLX error: dlopen of /usr/lib/x86_64-linux-gnu/dri/swrast_dri.so failed (/usr/lib/x86_64-linux-gnu/dri/swrast_dri.so: undefined symbol: is64bitelf) 
[ 46.118] (EE) GLX: could not load software renderer

Zgodnie z link moja dyskretna karta wideo (R7 M265) jest obsługiwana, ale nie wiem, jak ją poprawnie uruchomić.

Mój problem jest nieco inny od Czarny ekran przy starcie po instalacji AMDGPU-Pro (16.04) , ponieważ nie otrzymuję czarnego ekranu. Lightdm się uruchamia, ale po wprowadzeniu hasła otrzymuję ponownie ekran logowania lightdm.

    
zadawane Renê Barbosa 06.02.2017, 19:29
źródło

3 odpowiedzi

10

EDIT: Udało mi się naprawić mój problem, instalując pakiety px i compute dla amdgpu-pro (chociaż wątpię, żeby pakiety obliczeniowe zrobiły różnicę).

Z folderu instalacyjnego uruchom:

amdgpu-pro-install --px

Zostaniesz poproszony o potwierdzenie dwa razy - raz, aby odinstalować, i raz, aby zainstalować. Następnie uruchom ponownie.

OLD (semi-) answer:

Wygląda na to, że ekran działa z karty graficznej Intel (i915). Czy twój laptop ma włączalną grafikę?

Jako tymczasowa poprawka, możesz spróbować uruchomić menedżera okien bez kompozytora - odkryłem, że Xmonad działa dobrze w mojej konfiguracji. Chociaż wszystko, co jest akcelerowane 3D, nie będzie działać.

Mam podobny problem (te same symptomy) na moim laptopie, który ma grafikę Intela. Wygląda na to, że pakiety zainstalowane przez amdgpu-pro są niekompatybilne ze sterownikami nie-AMD zawartymi w Ubuntu, szukającymi tego symbolu is64bitelf .

Jest to również opisane tutaj: niezdefiniowany symbol: is64bitelf

    
odpowiedział ahmad 28.02.2017, 12:01
źródło
5

Miałem ten sam objaw. Używam NVIDII i AMD RX580. Używanie --px nie zrobiło tego za mnie. Musiałem zainstalować tylko z opcją%./amdgpu-pro-install --compute.

Nie używam rx580 do wyświetlania.

    
odpowiedział TerminalNewb 24.07.2017, 17:10
źródło
4

Naciśnij Ctrl + Alt + F1 , aby otworzyć powłokę. Teraz możesz się zalogować i przejść do folderu ustawień amdgpu.

Teraz wpisz:

./amdgpu-pro-install --px

I naciśnij return.

Ta kwestia pojawia się, gdy karta graficzna AMD koliduje z wbudowanym sterownikiem karty graficznej lub płyty głównej. Powyższe polecenie najpierw odinstaluje poprzednią instalację, a następnie ponownie zainstaluje za pomocą parametru --px.

    
odpowiedział Pulkit 04.04.2017, 19:53
źródło

Przeczytaj inne pytania na temat tagów